Ingen förpliktelse - 30 dagars full returrätt

Logga in

Hej

040 602 82 60
Din kundvagn är tom.

Ordet diamant härstammar från det grekiska ordet ”adamas” som betyder ”oövervinnlig”, vilket refererar till diamantens hårdhet. Diamantens historia är lång, men det är bara under några hundra år som den på allvar varit en stor del av smyckesindustrin.

Det var i Indien omkring 600 f.Kr. som man började utvinna diamanter och det var främst ädelstenens hårdhet man ville åt och det blev en symbol för mod, potens och storhet. Diamanten var alltså ursprungligen en maskulin sten medan den idag sägs vara ”en kvinnas bästa vän”.

Diamanten är en sten som kräver mycket bearbetning och en raffinerad slipteknik. Därför fick andra mjukare ädelstenar, som rubiner, safirer och smaragder, fotfäste under romarrikets storhetstid. Det var först på 1400-talet, när man lärde sig att slipa fasetter för att få fram diamantens verkliga skönhet som människans stora åtrå för ädelstenen väcktes. På 1600-talet såg den klassiska brilliant-slipningen dagens ljus och denna särskilda slipning är omåttligt populär än idag. 

 

Diamantindustrin

Indien var det enda landet i världen som utvann diamanter, fram till 1725 när man gjorde det första fyndet i Brasilien. Den moderna diamantindustrin föddes dock efter fyndet i Hopetown i Sydafrika 1867. Dittills hade de brittiska kolonisterna ansett Afrika vara ett kargt och värdelöst land. Detta vände när den 14 årige Erasmus Jacobs fann en diamant på hela 21,25 karat och den stora diamantruschen inleddes som in i det sista spridit krig, död och förstörelse över den afrikanska kontinenten. Idag kommer två tredjedelar av alla diamanter i världen från gruvor i Afrika, oftast från Angola, Botswana, Centralafrikanska republiken, Kongo-Kinshasa, Namibia, Sierra Leone och Sydafrika.

Den mest kända sydafrikanska diamanten är Cullinandiamanten som hittades 1905 nära Pretoria. Diamanten vägde hela 621,2 g och är känd för sin storlek och renhet. Cullinandiamanten köptes senare av regeringen i Transvaal och gavs 1907 till den brittiske kungen Edward VII. Året därpå delades och slipades den till 9 mindre diamanter, som idag ingår i det brittiska kungahusets kronjuveler.

 

Diamanter i dag

Diamanter är fortfarande den mest attraktiva stenen inom smyckesindustrin. Dock har man inte funnit några nya diamantgruvor de senaste 20 åren. Det har resulterat i att man tvingats gräva djupare i de existerande gruvorna, vilket gör anskaffningen av diamanter både farlig och kostsam. Med den stora efterfrågan på diamanter, särskilt från USA och Kina kommer försäljningspriserna fortsätta att stiga de kommande åren. I bland annat Kina har man därför börjat experimentera med att framställa artificiella diamanter. På bara några veckor kan man producera diamanter som består av rent kol. Trots att dessa "diamanter" är 30% billigare än de naturliga, tror man inte att de kommer att få någon vidare stor framtid.

 

Mynt med diamanter

Diamanter är inte bara för smycken - det finns även diamantmynt! Mynthuset kan erbjuda två olika, mycket specialla mynt med diamanter: